Παρασκευή, 03 Μάιος 2019 07:28

Σεμινάριο : Κάνε την δική σου ιχθυοκαλλιέργεια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Το Ιδανικό Επαγγελματικό Σεμινάριο που με Απλό και Κατανοητό τρόπο αναλύει τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας μιας μικρής επαγγελματικής μονάδας Ιχθυοκαλλιεργειών.                 

Θέμα :  υδατοκαλλιέργεια

Οι ιχθυοκαλλιέργειες (για τις ανάγκες αυτού του άρθρου αναφερόμαστε στην εκτροφή ψαριών στη θάλασσα) αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς θεωρούνται από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, με ηγετική θέση στην παραγωγή μεσογειακών ειδών στην Ευρώπη και διεθνώς.

Είναι ένας σχετικά νέος κλάδος, που εξελίχθηκε ραγδαία. Ξεκίνησε το 1980 με ετήσια παραγωγή 5 τόνους και έφτασε το 2008 τους 144.000 τόνους, ενώ σήμερα έχει σταθερά παραγωγή 110.000 - 120.000 τόνους. Το 1985 υπήρχαν 12 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας για εκτροφή τσιπούρας και λαυρακιού και μετά από τρεις δεκαετίες ξεπέρασαν τις 300.

 


Το κεφάλαιο εντάσσει τις ιχθυοκαλλιέργειες ανάμεσα στις δέκα παραγωγικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς τες ως τον πιο σημαντικό κλάδο της ζωικής παραγωγής και από τους πιο σημαντικούς της αγροτικής. 


Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι από τους πιο «εξωστρεφείς» κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο αλιευτικών προϊόντων. Το 2015, τα αλιευτικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 10,3% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας και αποτελούνταν κυρίως (81%) από ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (91,3%) είχε προορισμό χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στην ΕΕ, παράγοντας το 17,8% του όγκου και το 15,4% της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τα βασικά είδη που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η τσιπούρα και το λαβράκι και αντιπροσωπεύουν το 98% του όγκου και το 99% της αξίας των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Παγκοσμίως η παραγωγή των δύο αυτών ειδών προέρχεται κατά 96% από ιχθυοκαλλιέργειες σε 23 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Τα δυο αυτά είδη είναι σημαντικής αξίας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2014 για τα κυριότερα είδη εκτρεφομένων στην ΕΕ, ως προς τον όγκο παραγωγής η τσιπούρα κατατάσσεται 3η (85.483 τόνοι) και το λαβράκι 5ο (63.965 τόνοι). Με βάση την αξία τους κατά την πρώτη πώληση, η τσιπούρα είναι 3η (448,80 εκατ. ευρώ) και το λαβράκι 4ο (406,54 εκατ. ευρώ).

 

Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά ο πρώτος παραγωγός αυτών των ειδών παγκόσμια, θέση που τώρα διεκδικεί η Τουρκία.

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες αντιπροσωπεύουν το 61% της παραγωγής των δυο αυτών ειδών στην ΕΕ. Υπολογίζεται, τέλος, ότι στις υδατοκαλλιέργειες απασχολούνται περίπου 12.000 εργαζόμενοι, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η Εύβοια έχει το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στις θάλασσές της, με ποσοστό 11% του συνολικού αριθμού.


 Θεματική ενότητα Επαγγελματικού Σεμιναρίου.

Θεσμικό Πλαίσιο

Εκτροφή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας ( Τσιπούρα – Λαυράκι )

Εισαγωγή στην Ιχθυοκαλλιέργεια

Ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και η διάθεσή τους στην αγορά

Νομικό πλαίσιο παραγωγής στην Ε.Ε. και Ελλάδα

Νομικό πλαίσιο διάθεσης των ζωικών προϊόντων των Ιχθυοκαλλιεργειών.

Κόστος εγκατάστασης

Κόστος λειτουργίας

Προστασία Υγείας του πληθυσμού της εγκατάστασης

Προστασία της μονάδας

Ασθένειες

Διατροφή

Συντήρηση συσκευασία  και ασφάλεια των Ιχθύων

Επικρατούσα κατάσταση στην Ελληνική αγορά ( ανταγωνισμός )

Περιγραφή νομοθετικού πλαισίου και δυνατότητες για εξαγωγές.

Περιγραφή HACCP ( πρότυπο ασφαλείας τροφίμων ).

Πιστοποίηση μονάδας με το πρότυπο ISO22000 ( περιγραφή )

Περιγραφή ISO9001 

Χρηματοδότηση  έργου

Σχετικές Επιδοτήσεις 2019 - 2020 


Εξειδικευμένο - Επαγγελματικό Σεμινάριο.

Πραγματοποιείται Μόνο μια φορά.


Πότε θα διεξαχθεί; 

Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019  ( ώρες από : 4 - 9 μ.μ. )  Ελάχιστες Διαθέσιμες Θέσεις στην αίθουσα ( μέχρι 15 ).

 

Που θα γίνει;

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα στην πλατεία Βικτώριας - Αθήνα (100 μέτρα απο τον Ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ). 3ης  Σεπτεμβρίου 132, 4ος  όροφος.  


Κόστος;

160  με ΦΠΑ  

Και από το σπίτι σας! με Online παρακολούθηση μέσω webinarσε πραγματικό χρόνο και με πλήρη συμμετοχή σας και υποστήριξη,

Κόστος80με Φ.Π.Α.


 ( κάντε On - Line εγγραφή και επιλέξτε αυτό που γράφει ιχθυοκαλλιέργεια  ). 

 

 


 

 β  Τηλέφωνο  γραμματείας  Εγγραφής:

210 - 88.18.416 ώρες: 9:00 έως 15:00 καθημερινά.

 

  ή με ένα E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

Δείτε αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα και όλα τα Θέματα των σεμιναρίων 2019 

 


Σεμινάριο-Οικοτεχνία-Αγροτικές-ΕυκαιρίεςΟι Αγροτικές Ευκαιρίες® έχουν την τεχνική ικανότητα να διεξάγουν τα σεμινάρια την ίδια μέρα και ώρα, σε πραγματικό χρόνο με Internet και με ειδική εκπαιδευτική πλατφόρμα (Webinar), με δικό μας Server!

Αυτό δίνει την δυνατότητα να το παρακολουθήσει κανείς και εκτός Αττικής, (και στο εξωτερικό) και μάλιστα από την άνεση του σπιτιού του, πιό οικονομικά, παρέα και με φίλους, και να το γράψει και στον υπολογιστή του (με Video - που μετά απο αναζήτηση στην Google σας στέλνουμε - Δωρεάν) και να το ξαναδεί όποτε θέλει, συμμετέχοντας ζωντανά με ερωτήσεις και απορίες !!! με Chat Room, αρχεία, την ύλη, σημειώσεις! (υπάρχει ειδικός χειρίστης του Server, μόνο για αυτή την λειτουργία E-Learning )!

Δείτε την εκπαιδευτική πλατφόρμα εδώ:

webconference κανάλι Αγροτικές Ευκαιρίες®

 

Δείτε και Σχετικό Video 

 

 

 Διαβάστηκε 575 φορές

Back to Top